Kurczak w piwie po amerykańsku to niesamowita gratka dla wszystkich fanów grillowanego kurczaka. Przy pomocy naszego akcesorium jakim jest stojak na kurczaka, możemy przygotować pysznego kurczaka w piwie. Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 1 Godz. 1 Min.
Czas przyrządzania - 2 Godz. 40 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - Stelaż do drobiu Weber Style
Metoda grillowania bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Kurczaka umyć, posolić i odstawić na 1 h. Po upływie tego czasu zmyć sól, natrzeć kurczaka marynatą od wewnątrz i od zewnątrz. Do pojemnika na dole stelaża do drobiu wlać piwo i nałożyć kurczaka na stelaż. Czosnek rozgnieść ręką i włożyć z rozmarynem do środka. Na szyję nałożyć małą nasadkę i wstawić do grilla na 220oC. Pod koniec podgrzać jeszcze porządnie w celu uzyskania chrupiącej skórki.
Rada: Nigdy nie należy pozostawiać rozmarynu na zewnątrz, ale wcisnąć świeże zioła do środka kurczaka. Wówczas mięso doskonale przejdzie tym aromatem.
Pasta korzenna:
Zmieszać składniki marynaty korzennej w małej miseczce i dokładnie natrzeć kurczaka.
Składniki na 4 osoby
| 1 sztuki | Cały kurczak; dokładnie 1,2 kg |
| 60 ml | Oliwy z oliwek |
| 2 ząbek/ki | Czosnku |
| 2 gałązka/i | Rozmarynu |
| 500 ml | Piwa (mocnego) |
| 10 g | Mielonej gorczycy |
| 25 g | Suszonej, prażonej cebuli |
| 25 g | Papryki w proszku |
| 10 g | Soli |
| 10 g | Drobno siekanego czosnku |
| 10 g | Mielonej kolendry |
| 10 g | Kminu rzymskiego |
| 10 g | Świeżo zmielonego czarnego pieprzu |

