Dlaczego warto zrobić pizzę z grilla? Ciasto ma zupełnie inny rewelacyjny smak i konsystencję. Pieczenie na grillu wyciąga więcej wilgoci z pizzy. Jeżeli masz już dosyć pieczonych kiełbasek czy szaszłyków? Koniecznie zainwestuj w kamień do pizzy marki weber. Jedliście kiedyś pizzę pieczoną na kamieniu na rozgrzanym grillu? Koniecznie zobacz jak to zrobić.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 60 Min.
Czas przyrządzania - 1 Godz. 10 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - Kamień do pizzy
Metoda grillowania bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać oliwę, cukier i sól. Powoli dosypując przesianą mąkę wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na cztery jednakowe części i pozwolić mu ponownie wyrosnąć przez 15 minut.
Teraz rozwałkować każdy kawałek ciasta podsypując mąką, placki powinny mieć grubość 5 mm. Posmarować każdy placek sosem pomidorowym.
Warzywa i ser pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na cieście.
Kamienie do pizzy nagrzewać 15 minut.
Ułożyć pizze na kamieniu lekko posypanym mąką, zamknąć pokrywę. Po 7-10 minutach pizza jest gotowa.
Składniki na 4 osoby
| 140 ml | Letniej wody |
| 280 g | Mąki |
| 5 g | Oliwy z oliwek |
| 5 g | Cukru |
| 5 g | Grubej soli |
| 80 ml | Sosu pomidorowego |
| 2 sztuki | Pomidory |
| 4 sztuki | Pieczarki |
| 1 gałązka/i | Selera naciowego |
| 100 g | Mozzarelli |

